Landsforeningen for kosthold og helse (LKH) ble stiftet 25. oktober 1955. Bakgrunnen for etableringen var en konflikt mellom dem som ville basere kostholdsopplysningen og det praktiske kostholdsarbeidet på ernæringsforskningens resultater og andre kostholdsinteresserte lekfolk. Norske ernæringsforskere mente at mye litteratur oversatt og utgitt av tilhengere av naturmedisin inneholdt feilaktige og misvisende påstander som var egnet til å villede både publikum og fagfolk med ansvar for informasjon og veiledning om ernæring og kosthold. Studieselskapet for kosthold og helse ble først etablert i 1948, med utspring i Norsk forening for Kreftens Bekjempelse. Med LKH ønsket man å samle de kostholdsinteresserte fra begge fløyene i en felles forening med det formål utføre kostholdsforskning, drive opplysning om ernæring og kosthold og gi råd til matprodusenter, næringsmiddelindustrien og publikum. Foreningen satte i gang ulike aktiviteter. Medlemmene i det vitenskapelige råd, generalsekretær og faglige konsulenter ble benyttet som foredragsholdere og tok aktivt del i kurs om kosthold. Det ble etablert et samarbeid med presse, radio og TV og det ble drevet konsulentvirksomhet overfor institusjoner, næringsmiddelbransje og publikum. Hvert år ved LKHs generalforsamling ble det holdt åpne foredrag. Det ble utviklet ulike typer opplysnings- og opplæringsmateriell. Tidsskriftet ”Kosthold og Helse” ble utgitt fra 1955, men inngikk i 1958 i tidsskriftet ”Liv og Helse”, utgitt med flere andre. Fra 1967 utga foreningen tidsskriftet ”Matvett”. LKH etablerte kostholdsforskning i Norge, som grunnlag for opplysningsvirksomheten. Resultatet ble publisert i egne publikasjoner. Man bygde dessuten opp et system, utviklet metoder og rutiner, trent opp fagpersonale og bygget opp et organ som kunne drive kostholdsundersøkelser på et profesjonelt nivå. Arbeidet ble gjennomført i storhusholdninger, forsvaret, fengsler, sykehus, i familier og i spesielle grupper. I 1966 ble det etablert et samarbeid med Universitetet i Oslo ved Odontologisk institutt med leder N Eeg-Larsen og Avdeling for kostholdsforskning ble etablert, ledet av M E Øgrim. Endringen medførte samtidig at åtte ansatte i LKH ble overført til UiO. Fra slutten av 1950 årene tok LKH del i arbeidet med å skaffe data og belyse sammenhengen mellom kosthold og hjertekarsykdommer. Arbeidet omfattet deltakelse i utredninger, kostholdsundersøkelser i spesielle områder i Norge og utgivelse av opplysningsmateriell om emnet. LKH opprettet et eget forlag for å kunne publisere skriftlig materiale av interesse for medlemmer og allmennheten. Dette medførte samtidig inntekter for foreningen. Forlaget publiserte fra 1960 Statens ernæringsråds Matvaretabell, der LKHs ansatte reviderte tabellen, samarbeidet med industri og næringsliv og hadde fra 1979 en egen ansatt for dette arbeidet. I løpet av den perioden LKH fungerte som en organisasjon ble deler av arbeidet gradvis overtatt av staten. Arbeidet med kostholdsforskning ble overtatt av Universitetet i Oslo og trykking og salg av Matvaretabellen ble overtatt av Statens ernæringsråd. Fra 1980 tallet overtok også Statens ernæringsråd mer av opplysningsarbeidet særlig etter St. meld. Om norsk ernæringspolitikk i 1975-76, med økte statlige bevilgninger. LKH var en pionerorganisasjon som startet en rekke aktiviteter som staten etter hvert overtok og videreutviklet. Arbeidet i Landsforeningen ble derfor fra 2000 tallet gradvis redusert, bl.a. på grunn av begrenset medlemskap og redusert økonomi. Organisasjonen ble nedlagt i 2005 og i 2008 omformet til Stiftelsen landsforeningen for Kosthold og Helse, under Norsk selskap for ernæring.